Видове моторни маслаНа пазара се предлагат няколко различни вида моторни масла. потребителите трябва да познават техните предимства и недостатъци, както и характеристики на своя автомобил, за да могат да изберат възможно най-подходящия лубрикант. По този начин ще гарантират оптимално представяне и защита на двигателя и неговите компоненти.

Традиционно минерално масло

Както подсказва и името му, този вид масла са най-масовото използваните от шофьорите. Минералните лубриканти се получават от петролни продукти, които претърпяват обработка и се превръщат в базови масла. За да се гарантират качествата на тези масла, към тях се прибавят различни добавки, като в някои случаи броят им надминава 10. Добавките позволяват охлаждане на двигателя, не допускат натрупването на замърсявания и предпазват елементите на мотора. Най-голямото предимство на традиционните моторни масла е, че цената им е доста по-ниска в сравнение с цената на останалите лубриканти, но пък при изгарянето им се отделя голямо количество сяра, което замърсява околната среда. Този тип масла са подходящи за нуждите на средностатистическия шофьор, но ако подлагате двигателя на по-голям стрес, се препоръчва да използвате друг вид лубрикант.

Полусинтетични масла

Те са смесица от базови масла, получени от нефтени продукти, и изкуствени синтетични съставки. Целта им е да отговорят на по-високи стандарти и осигуряват по-добра работа на мотора при тежки условия или при по-агресивно шофиране. Полусинтетичните лубриканти имат по-дълъг живот от минералните и са подходящи за чести кратки пътувания, натоварен трафик, който изисква многократни спирания и тръгвания, пренасяне на тежки товари и т.н. Ако ежедневно шофирате в градски условия и попадате в задръствания, този тип масла са идеално решение за вашия автомобил.

Синтетични моторни масла

Тези лубриканти са най-добрата формула, която се предлага на пазара. Те предлагат оптимална защита на двигателя и отлична работа при ниски температури, което ги прави особено подходящи за употреба в райони със студен климат.

Масла за дълъг пробег

На пазара се предлагат също моторни масла, подходящи за по-стари автомобили с по-голям пробег. Те са специално създадени, за да отговорят на нуждите на автомобили, изминали над 120,000 или 160,000 км. Формулите им съдържат добавки, които защитават двигателя от износване и не позволят изгарянето на маслото. Те са перфектен избор за всички по-стари автомобили, които са изминали над 120,000 км.